Болница “Тракия” започна прием на пациенти с COVID-19

В Стара Загора да се създаде общ център за диагностика и лечение на пациенти с КОВИД-19 като в него да работят лекари специалисти от всички лечебни заведения в града. Тази идея предлага Иван Колев, прокурист на болница „Тракия”.

Съгласно заповедта на министъра на здравеопазването и разпорежданията на РЗИ, от днес частното лечебно заведение започна прием на насочени за хоспитализация болни с коронавирусна инфекция след като определените легла за лечение в УМБАЛ “Проф. Стоян Киркович” почти се запълниха.  

Ковид отделението на Болница „Тракия“ разполага със 7 реанимационни и още 20 легла за пациенти както и необходимата апаратура, заяви в интервю за Радио Стара Загора Иван Колев. По отношение на медицинския персонал той уточни, че лечебното заведение има само един лекар инфекционист-епидемиолог и се налага за обслужване на пациентите да бъдат пренасочени лекари с други специалности от останалите отделения.  

„Можем да разкрием още легла и имаме лекари и медицински сестри, които ще се грижат за ковид пациентите, но те не са специалисти по инфекциозни болести и това ни притеснява“,  каза Иван Колев. Той лансира идеята в Стара Загора да се създаде общ център за диагностика и лечение на пациенти с КОВИД-19. За създаването на такъв център  Болница „Тракия“ е готова да предостави за ползване медицинския си център и сградата на болницата, намиращи се в центъра на града с легловата база, апаратура и оборудване в нея. На първо място това ще улесни пациентите, защото те ще знаят къде да отидат, ако имат симптоми, смята Иван Колев и допълни, че в центъра могат да дават дежурства лекари и медицински специалисти от всички лечебни заведения в града. „Така ще обединим усилията и ресурсите си за справяне с пандемията“, каза Иван Колев.  

Идеята вече среща подкрепа от местния бизнес, който е заявил готовност да помогне финансово за създаване на Ковид центъра. Иван Колев смята, че тя може да се реализира и на национално ниво, но трябва да се обсъди и приеме от здравните власти.

В Болница „Тракия“ работи една от двете сертифицирани лаборатории в града за PCR тестове за Ковид-19. Капацитетът на лабораторията е 420 обработени проби за 8-часов работен ден. При необходимост лабораторията ще премине на трисменен режим на работа, каза още Иван Колев. БНР

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com