Свържете се с нас

Стара Загора

Близо 1400 санкции са наложени за неспазване на общински наредби от началото на годината в Стара Загора

Published

on

787 Акта за установяване на административно нарушение, съгласно Наредба за опазване на обществения ред в община Стара Загора, са съставени от януари тази година до 25 септември. Близо 1400 са всички нарушения по общинските наредби. Това съобщи на пресконференция секретарят на Общинска администрация Делян Иванов. Размерът на санкциите е до 5 хил. лева за физически лица, уточни още той. 127 от тях са били за нарушаване на тишината и спокойствието на старозагорци. „80% от сигналите за силна музика са за кв. „Лозенец“. В следствие на това в склада на Община Стара Загора са на съхранение 102 музикални уредби, които са били конфискувани при проверките“, добави Делян Иванов. От думите му стана ясно, че в летните месеци зачестяват сигналите за употреба на алкохол на обществени мяста – 220 акта са съставени за периода. Наказателните постановления са на стойност около 250 хил. лева, стана ясно по време на отчета за административно-наказателната дейност на Общината.

По време на срещата с медии участваха още зам.-кметът Радостин Танев, началникът на отдел „Опазване на обществения ред и управление при кризи“ Пламен Тодоров, както и старши инспектор Димо Вълков – началник на звено „Общинска полиция“. Екипът показа и кратка видео извадка от камерите, които следят за спазването на правилата в града. „Шестминутното видео не обхваща всички вандалски прояви или казуси, по които работим, но е показателен за най-честите нарушения – повреда на общинско имущество, нерегламентирано замърсяване с отпадъци и други. Напоследък забелязахме, че има посегателства върху електрическото захранване на парк „Митрополит Методий Кусев“. Говорим за умишлени и злонамерени действия свързани както с отнемане на кабелни линии, така и само с прекъсването им, за да бъде спряно осветлението в района на Аязмото. Води се досъдебно производство, а един от установените извършители е с постоянна мярка задържане под стража, каквато се очаква да бъде наложена и на другите. Установени са четири лица, които имат отношение към този вид нарушение – както и едно лице, което е изкупувало изтръгнатите кабели. Работим с Районна прокуратура и се надявам този случай да бъде доведен до край и нарушителите да имат наложени съответни наказания“, даде подробности секретарят на Общината.

Иванов посочи, че при изхвърлянето на боклуци от голяма полза за установяване на нарушителите са мобилни камери, наложените АУАН са 300 броя.

Припомнен бе и друг казус – хвърлянето на бетонни блокове в скейт парка, което доведе до сериозно увреждане на съоръжението. Извършителят бе установен и е заплатил над 3 хил. лева за отстраняване на щетите.

„Това, което ви показахме днес, както и данните, които представихме пред вас, са само малка част от това, с което се сблъскват ежедневно контролните органи на Община Стара Загора, както и екипите на ОД МВР“, каза още Иванов.

„В парковете „Артилерийски“ и Станционна градина подменяме кранчетата на чешмите почти два пъти седмично. Това е повече от притеснително и не се случва само там, а дори в светлата част на денонощието в центъра на града“, сподели Радостин Танев. „Не споделяме всичко днес, за да покажем, че извършваме контрол и санкционираме за нарушения, целта ни е да насочим вниманието на обществеността към проблемите с вандалските прояви и да апелираме към недопускането им“, подчерта Танев. От думите му се разбра още, че дюзите на шадраваните също са обект на вандализъм, особено тези в парк „Митрополит Методий Кусев“, както и много от местата за детски игри и спорт.

С непълнолетните, които е установено, че са нарушили правилата, работи Местната комисия за борба с противообществените прояви. „Силно впечатление ни направи случай само от преди няколко дни – две добре облечени момичета, абсолютно целенасочено, през деня повреждат умишлено надписа „Стара Загора“ в центъра. Това за нас е непонятно да се случи при толкова много преминаващи покрай тях хора, а и не разбираме какви биха били мотивите им да го направят“, сподели Делян Иванов и допълни, че всички записи се изпращат на компетентните органи за последващи действия. От думите му стана ясно още, че в синхрон с новите правила, санкции са наложени и на водачи на индивидуални електрически превозни средства – 23 бр., като най-честата причина е тяхното управление извън разрешените алеи. 10 500 фиша са съставени в отчетения период за неспазване правилата за използване на Зелена зона, както и паркиране в необозначени за това места.

Радостин Танев посочи, че се работи и за санкциониране на нарушителите спрямо Закона за ветеринарномедицинската дейност, Закон за защита  на животните и местните наредби, които касаят отглеждането на домашни любимци. Проверките са главно по сигнали за липса на повод на куче, установяват се и такива без ваксинационен и административен паспорти, като в тази връзка има съставени 90 производства. „Община Стара Загора стартира  безплатна кампания за регистрация на кучетата в малките населени места. Започваме в село Могила“, каза Танев.

Той припомни, че от няколко месеца има обявена и кампания за безплатна кастрация на домашни и дворни кучета, която цели намаляване на нежелани поколения, които в последствие допринасят за увеличаване на броя бездомни животни. Танев посочи, че нерегламентираното им хранене също допринася за формиране на глутници, за които също постъпват сигнали в Общината.

Продължете с четенето

Стара Загора

С пъстра програма отбелязват в Стара Загора Коледно-новогодишните празници

Published

on

Изпълнена с много музика, танци и забавления за най-малките старозагорци и гости на града е програмата за предстоящите Коледно-новогодишни празници. Нейното начало дава грейването на елхата пред сградата на Община Стара Загора и посрещането на Дядо Коледа. Спектакълът „Коледно сияние“ е в петък – 1 декември, а началото му е от 17.30 часа. Програмата в петъчната вечер включва още и с представлението „Коледни желания“ на Балетна школа „Па Де Кре“ в Културен център „Стара Загора“, от 19.00 часа.

„Коледно сияние“ – Запалване светлините на Коледната елха с Дядо Коледа

1.12, 17.30 ч., Площад пред Общината

„Коледни желания“ – спектакъл на  Балетна школа „Па Де Кре“

1.12., 19.00 ч., Културен център „Стара Загора“

„Шарена черга“ – празничен концерт по повод 145 години НЧ „Развитие 1878“ с. Дълбоки

2.12, 17.30 ч. НЧ „Развитие 1878“ с. Дълбоки

„Коледната магия на Зайн и приятели“ – магично шоу

2.12., 19.00 ч., Културен център „Стара Загора“

„Изгубеният подарък“ – премиера за деца

2.12, 11.00 и 19.00 ч., Куклен театър

Коледното градче на Coca Cola

3.12, 15.00 – 21.00 ч., парк „Артилерийски“

„Задави се Меца“ – спектакъл

3.12, 11.00 ч., Куклен театър

Коледното градче на Coca Cola

4.12, 15.00 – 21.00 ч., Кауфланд Стара Загора – Бедечка, ул. „Иван Вазов“ 2

„Пътешествие във времето. Орисниците“ –  концерт на ДЮССИ  „Алегра“

4.12., 19.00 ч., Културен център „Стара Загора“

„Нумизматичен салон 2023 – изложба

5.12., 17.30 ч., Малка изложбена зала, Регионален исторически музей

„Стълба към мечтите“ – концерт на детска танцова школа „Карибе“

8.12., 19.00 ч., Културен център „Стара Загора“

„Парченце от луната“ – спектакъл

9.12, 11.00 ч., Куклен театър

Шести национален фестивал „От Игнажден до Коледа – традиции и съвременност“

9.12, 10.00 ч., с. Оряховица

„Снежанка и седемте джуджета“ – спектакъл

10.12, 11.00 ч., Куклен театър

Детски балетен спектакъл по мотиви от „Лешникотрошачката“ на балетна  школа „Терпсихора“

15.12., 18.30 ч., Културен център „Стара Загора“

„Елхата“ – специален гост Дядо Коледа

16.12, 11.00 ч. и 21.12, 18.00 ч., Куклен театър

Петнадесети Празник на пелина

16.12, 10.00 ч., с. Змейово

Детска работилничка за украса на джинджифилови къщички

16.12, 13.00 ч., Хорова зала НЧ „Родина-1860“

„Небесният дар“ – спектакъл на Детско куклено-театрално студио „Слънчице“

16.12, 16.30 ч., Зала НЧ „Родина-1860“

„Път през годините“ – празничен концерт на ОФА „Загоре“ и ветерани

16.12, 19.00 ч., Оперен театър

„Изгубеният подарък“ – специален гост Дядо Коледа

17 и 23.12, 11.00 ч. и 22.12, 18.00 ч., Куклен театър

„Фантастичното дюкянче“  с Дядо Коледа – балет за деца по музика на Джоакино Росини и Оторино Респиги

18, 19, 20.12., 11.00 ч., Оперен театър

„Коледни мечти“ – концерт на Общински духов оркестър

19.12, 18.00 ч., Зала РБ „З. Княжески“

Коледна изложба на Представителството на СБХ Стара Загора

19.12, 18.00 ч., зала „Байер“

„Виенски меланж в любов“ – представяне на новата книга „Само по теб“ на Елена Мури и новият албум размисли и картини „В Любов“

19.12., 18.00 ч. сцена Фоайе, Оперен театър

Коледен концерт на Дамски хор „Библиофония“, Смесен хор „Севтополис“ /Казанлък/, Смесен хор „Родина“ и Дамска хорова формация при НЧ „Родина-1860“

20.12, 18.00 ч., Зала РБ „З. Княжески“

Коледен концерт на Вокална студия „Усмивки“

20.12, 18.30 ч., Младежки дом

„Коледа в театъра – празничен спектакъл на Драматичен театър „Гео Милев“

20.12. и 21.12., 19.00 ч., Културен център „Стара Загора“

„25 години Детско-юношески народен хор „Жарава““ – празничен концерт

22.12, 18.00 ч., Културен център „Стара Загора“

Jazz  Christmas Symphony – коледен Концерт

Васил Петров  & Русалина Мочукова

със специалното участие на  Ангел Заберски  младши

23.12.,19.00 ч., Оперен театър

„Добре ми дошли, коледари“ – общоградски празник

25.12, 11.30 часа, Площада пред Общината

Sting the opera – концерт на Военен Биг бенд-Стара Загора и Оркестър на Държавна опера-Стара Загора

27.12., 19.00 ч., Оперен театър

„Графиня Марица“ – оперета от Имре Калман

29.12., 19.00 ч.,  Оперен театър

„Новогодишна наздравица“  – със специалното участие на Михаела Филева

31.12., 19.00 ч., Оперен театър

Новогодишно веселие с оркестър „Авлигите“

31.12, 23.30 ч., Площада пред Общината

Коледно-новогодишни базари

1.12.23 г. – 1.01.24 г., по бул. „Цар Симеон Велики“ и парк „Пети октомври“

Продължете с четенето

Стара Загора

За седмица са започнати четири досъдебни и четири бързи производства за притежаване и разпространение на наркотични вещества

Published

on

Намерена и иззета е над 285 грама марихуана, както и други наркотични вещества

За времето от 14.11.2023г. до 16.11.2023г. от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ е проведена Специализирана полицейска операция с цел пресичане, разкриване и документиране на престъпления свързани с разпространение на наркотични вещества. На 14.11.2023г., на улица в Стара Загора, в 39-годишен мъж, са намерени и иззети 3 полиетиленови пликчета с бяло кристалообразно вещество, за което изготвената експертиза показва, че е метамфетамин с тегло 0,09 гр. Мъжът е бил задържан за срок до 24 часа. В ОДМВР-Стара Загора е образувано досъдебно производство за притежание на наркотични вещества. На 16.11.2023 г., на улица в гр.Стара Загора, е била извършена проверка на 58-годишен мъж, в когото са намерени 6 полиетиленови пликчета, съдържащи бяло кристалообразно вещество, за което изготвената експертиза показва, че е метамфетамин с нетно тегло 0,24 гр. Мъжът е бил задържан за срок до 24 часа. В ОДМВР-Стара Загора е образувано досъдебно производство за притежание на наркотични вещества. На същата дата, в областния град е извършена проверка на 52-годишна жена и на адрес, обитаван от нея, където са намерени и иззети 33 полиетиленови пликчета, съдържащи бяло кристалообразно вещество. Изготвената експертиза установява, че това е метамфетамин с общо тегло 5,49 грама. В ОДМВР-Стара Загора е образувано досъдебно производство за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества. Работата по случая продължава под надзора на Окръжна прокуратура-Стара Загора.

На 20.11.2023г. служители на сектор „Криминална полиция“ при Първо РУ-Стара Загора, са извършили проверка в жилище в областния град и на адрес в с.Борово, обитаван от мъжа. Там е намерена и иззета суха зелена тревиста маса, за която изготвената експертиза показва, че е марихуана с общо тегло 285 грама. Образувано е бързо производство по чл.354а, ал.3 от НК.

На 23.11.2023г., криминалисти от ОДМВР-Стара Загора са извършили проверка на 32-годишен мъж и на адрес в областния град, обитаван от него. Намерени и иззети са пликче с бяло кристалообразно вещество и буркан, съдържащ суха зелена тревиста маса. Изготвената експертиза установява, че веществата представляват метамфетамин с тегло 5,45 грама и коноп с тегло 20,22 грама. В ОДМВР-Стара Загора е образувано досъдебно производство чл.354а,ал.3,т.1 от НК. Мъжът е бил задържан за срок до 24 часа.

Три бързи производства са били започнати в старозагорското Първо РУ на 17, 21 и 22 ноември за притежание на наркотични вещества след като полицейски служители са установили на улица в Стара Загора, че 30-годишен мъж, държи кристалообразно вещество, за което изготвената експертиза показва, че е метамфетамин. В апартамент в областния град, обитаван от 34-годишна жена са намерени и иззети зелена тревиста маса и кристалообразно вещество за които експертизата установява, че са метамфетамин и марихуана, полицейските служители са установили и 36-годишен мъж, в областния град, в когото също имало наркотични вещества, за които експертиза установява, че са метамфетамин, цигарата, която съдържа съдържа смес от тютюн и марихуана, и марихуана с тегло 0,92 грама.

Продължете с четенето

Стара Загора

Старозагорски полицаи иззеха голямо количество цигари без акцизен бандерол

Published

on

В хода на акцията са намерени 20 кашона, в които имало 949 стека цигари без акцизен бандерол

Вчера от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР-Стара Загора е проведена специализирана полицейска операция по линия противодействие разпространението на акцизни стоки без бандерол. Към 13:10ч.,  на улица в Стара Загора, е спрян за проверка л.а. „Фолскваген“ управляван от 51-годишен мъж, криминално проявен, осъждан. В багажния отсег на колата са намерени и иззети цигари без акцизен бандерол – два кашона, съдържащи всеки по 50 стека. Извършена е проверка и на адрес в Димитровград, обитаван от мъжа, където са намерени и иззети още 18 кашона, съдържащи 899 стека цигари без акцизен бандерол. В ОДМВР-Стара Загора е образувано досъдебно производство по чл.234,ал.1 от НК. работата по случая продължава под надзора на Районна прокуратура-Стара Загора.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com