Стара Загора

Бивш депутат осъди Община Стара Загора

Бившият старозагорски депутат от „Демократична България“ Петър Славов осъди Община Стара Загора за отказа ѝ да му даде информация за обществените си поръчки и договори от началото на 2015 г. до края на януари 2017 г.

С решение на Върховния административен съд от 31-ви януари 2019 година Общината се задължава да предостави информация на екс народния представител за всичките си сключени договори с фирми от този период. Обобщените данни засягат не само обществените поръчки, но и договорите, които не попадат в обхвата на Закона за обществените поръчки. С решението си ВАС е потвърдил решението на Административния съд в Стара Загора от 12-ти май 2017г.

Пред Радио Стара Загора Петър Славов припомни, че причина за заведеното от него дело е отказът на администрацията да му даде исканата информация за договорите с аргумента, че не разполага с такава.

„Така изразеното становище буди недоумение, тъй като без съмнение по силата на различни закони, уреждащи взаимоотношенията му с бюджета, както и с разходването на средствата на общината и необходимостта от осъществяване на контрол върху тази дейност е налице задължение в Община Стара Загора да се съхранява информация за сключените договори с трети лица, предвид факта, че същата оперира с публични финанси“, отбелязва в мотивите си за решението в полза на Петър Славов съдиите.

Според становището им, изисканата от бившия депутат информация е обществена и би могла „да даде възможност на заявителя да си състави мнение за работата на задължения субект и по-специално начинът, по който се разходват средствата на Община Стара Загора.“ Решението на ВАС не подлежи на обжалване.

„Очаквам изисканите от мен данни да бъдат предоставени незабавно“, категоричен е Петър Славов. Пред Радио Стара Загора той сподели, че с колегите си от „Демократична България“ в Стара Загора обмислят дали да не разширят искането си за информация за обществените поръчки до 2019г. „Смятам, че решението на ВАС по делото ще обезсмисли воденето на други такива от страна на Община Стара Загора“, заяви Петър Славов. Той уточни, че не е предявил финансови претенции към ответника по делото. БНР

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com