Архитект Булунмаз в Стара Загора: Църквата „Свети Стефан“ ми като трето дете

Турската архитектка Фикрие Булунмаз представи в Стара Загора филм за реставрацията на уникалната българска желязна църква „Свети Стефан“ в Истанбул.

Арх. Булунмаз е в Стара Загора по покана на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, със съдействието на Община Стара Загора и Камарата на архитектите.

„Казваме добре дошла, на една толкова известна личност, всички знаем, че арх. Булунмаз е авторката на проекта за възстановяването на църквата „Свети Стефан“, много интересна е и нейната ориентираност към културата и изкуството“, каза в началото на срещата в зала „П. Р. Славейков“ Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

Арх. Фикрие Булунмаз пристигна от Истанбул заедно с колегата си Тайлан Акгюн, автор на конструкторския проект. Двамата разказаха за работата си по обекта.

Участниците в срещата изгледаха филм, проследяващ етапите от реставрацията, на фона на български народни песни и църковни песнопения. Арх. Булунмаз обясни, че при контактите си с българи много харесала нашия фолклор, затова поискала да бъде включен във филма.

Тя разказа и историята на уникалната църква. След като българите получават църковна независимост Стефан Богориди организира строителството на дървена църква. По-късно българската общност в Истанбул, поръчва желязната, която е направена в Австрия от фирма „Рудолф Вагнер“, докарана по вода до „Златния рог“ през 1896 г. и е осветена през 1898 г. Църквата, която е изцяло от стомана, тежала 500 тона.

През 2009 г. е взето решение за реставрацията й. Според арх. Булунмаз ремонтираната църква може да издържи на земетресение от 6-7 бала по скалата на Рихтер и още поне 150 години.

„Тази църква е моето трето дете. Всеки ден ходя там“, сподели турската архитектка. По думите и няма значение каква религия изповядваш, когато става дума за реставрация на културни ценности.  Била е и на първата литургия, водена от старозагорския митрополит Киприан.

Арх. Булунмаз сподели още, че е останала впечатлена от сградата на операта в Стара Загора, както и от античната улица. Има сериозно отношение към културата. Съпругът и се занимава с театрално изкуство, автор е и на стихосбирки. Синът и се е ориентирал към литературата, а дъщеря й към визуални изкуства. Правили са общи изложби. Тя има издадена книга с разкази, обича рисуването и фотографията.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com