Connect with us

Стара Загора

Архиерейският хор представи достойно Стара Загора на XVII Международен фестивал за православна музика

Published

on

Със св. Божествена литургия, възглавена от Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, в съслужение с Агатополския епископ Йеротей, викарен епископ на Сливенска митрополия и Згуровски епоскоп Амвросий – заместник-ректор на Киевската духовна академия и семинария, приключи XVII-ия Международен фестивал за православна музика „Св. Богородица – Достойно естъ”. В края на службата, отслужена с благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, всички хорове участваха в заключителен концерт, а за финал заедно изпълниха „Многая лета“. За обичта, съпричастността и подкрепата за възраждането на фестивала, на всички хорове и диригенти бяха връчени благодарствени грамоти и дипломи.

Програмата през трите фестивални дни беше съпътствана от нестихващи аплодисменти и значителен интерес от страна на жители и гости на града. В категория 1 – „Православни църковни хорове“, своето изкуство представиха: Църковен хор „Благовещение“ при храм „Св. Троица“- Ловеч с диригент Доротея Динкова; Църковен хор при храм „Успение на Пресвета Богородица“- Ботевград, с диригент Милена Спасова; Хор „Покров на Пресвета Богородица“ при храм „Покров Богородичен“- София с диригент Димитър Стоянов; Ансамбъл „Херувими” към храм ”Преображение Господне”- Поморие с ръководител Рада Джафарова-Петрова; Ансамбъл при храм „Св. Великомъченик Панталеймон“ – Москва, Русия с диригент Мария Исаева; Архиерейски хор – Стара Загора с диригент Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан; и Хор на Киевската духовна академия и семинария – Киев, Украйна с диригент архимандрит Роман (Подлубняк), като последните два участваха с песнопения и в църковната служба.

Старозагорският архиерейски хор представи 20-минутна програма, която съдържа три богослужебни песнопения за Света божествена литургия на митрополит Иларион Алфеев, „Заступнице Усердная“ на Чесноков, „Ангел вопиаше“ на Мусоргский, „Во царствии Твоем“ на Добри Христов със солист Пролет Пенчева и „Разбойника благоразумного“ на Петър Динев. Последната песен е специално разработена за смесен хор от доц. Димитър Димитров. Солото изпълни Петко Златанов. Представени бяха още Кратък български полиелей от ХІV в. , песнопение от А.Н. Струмски – „Тебе поем“ и „Отче наш“ от Кедров. Първата част дирижира Мария Колева, а втората – Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, който изрази удовлетвореността си от представянето на всички хорове.

Кметът благодари на организаторите за положените усилия фестивалът да продължи да съществува, след едногодишното му прекъсване. „Този фестивал не само, че беше по-специален, но той ни показа, че е пазител на православната вяра, на нашата вяра – вярата, без която не можем. Вслушвайки се в песните, възхваляващи Бога, ние ставаме по уверени в това, че най-важното е да пазим вярата си и да я предаваме на идните поколения. Това е и посланието към целия православен свят, което отправихме чрез провеждането на фестивала, за което искрено благодаря на всички Вас.“, каза кметът на община Поморие Иван Алексиев и покани участниците на следващото – 18-то издание на през 2022 г.

Continue Reading

Стара Загора

Съвети за безопасност при използването на електрически тротинетки

Published

on

Съвети за безопасност при използване на електрически тротинетки – https://youtu.be/IRj3mNjOn5o

Continue Reading

Стара Загора

Спряна е процедурата за придобиване от Община Стара Загора на сградата на бившия АГ-комплекс

Published

on

Спряна е процедурата за възмездно придобиване от Община Стара Загора на сградата на бившия Акушеро-гинекологичен комплекс. Това обяви по време на днешното заседание на Общинския съвет в Стара Загора кметът Живко Тодоров. 

Тя бе стартирана с решение на местния парламент от края на май миналата година, което предвиждаше Община Стара Загора да поиска собствеността върху сградата, намираща се на ул. „Ген. Столетов“ 117  като в замяна предостави на УМБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович“ собствеността на общинските терени, върху които са построени основният  корпус на здравното заведение и допълнителните здания към нея, както и да бъдат приспаднати изискуемите публични общински вземания за данък върху недвижимите имоти и такса за битови отпадъци.

На 18 юни миналата година Съветът на директорите на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ прие предложението на Общински съвет и Община Стара Загора. В началото на тази година пък лично кметът Живко Тодоров разговаря с бившия вече здравен министър Костадин Ангелов и се ангажира да доведе до край процедурата по придобиване на собствеността на комплекса. След идването на служебното правителство обаче тя е била прекратена, обяви градоначалникът по време на днешната дискусия за разсрочване на задълженията на болницата към Община Стара Загора. 

Общата сума, която здравното завеждане води до Общината е над 1,9 милиона лева. Желанието за ръководството му трябва да бъде разсрочено на български език под номер 6 в дневния ред на всекидневното заседание на Общинския съвет и да предизвика сериозна дискусия в залата. БНР

Continue Reading

Стара Загора

Георги Гьоков, БСП: Решенията на служебното правителство за “Марица Изток” са неадекватни

Published

on

„Националният план за възстановяване и устойчивост е изготвен под ръководството на бившите управляващи от ГЕРБ, които виждаха в него възможност да го превърнат просто в план за усвояване на средства – над 12 милиарда евро за България. Основният проблем в съдържанието на българския план е, че не е ясно какви проблеми решава и как ги решава. Този проблем остава и след промените залегнали във версията на Плана на служебното правителство.“ Това заяви народният представител от ПГ на “БСП за България“ Георги Гьоков от трибуната в Народното събрание, като допълни: „Наясно сме, че служебното правителство не може да извади напълно нов план с изцяло променена философия.“

„Оценяваме опита за нови решения в компонент „Ниско въглеродна индустрия“, все пак тук има повишаване на финансирането с около 1 млрд. лева. Без да коментирам всичко останало не намирам за адекватни решенията касаещи комплекса „Марица Изток”, каза още социалистът.

За Георги Гьоков средствата, до които България ще има достъп чрез Плана, са шанс и възможност за българското общество и икономика. „Разглеждам ги като уникален шанс Стара Загора и региона в рамките на десетина години да рестартира икономиката си и да я постави на друга основа, независима от развитието на комплекса „Марица Изток”. Но не виждам как със заложеното в плана ще се случи това“, коментира той.

По думите му заедно с екзотичните идеи за рязък преход към водород и биогаз, новото е схема за подпомагане на пускането в експлоатации на парогазова централа в Маришкия басейн: „Предвидена е открита процедура за предоставяне на инвестиционна подкрепа (до 500 млн. лева), за строителство и пускане в експлоатация на парогазови мощности с капацитет до 1GW“, обясни социалистът.

В тази връзка Георги Гьоков зададе следните въпроси към заместник министър-председателя Атанас Пеканов:

1.Наистина ли смятате, че Планът съдържа адекватни решения и гаранции за бъдещето на регион Стара Загора и комплекса „Марица Изток“?

2.Откъде ще идва природният газ в количества, необходими за функционирането на парогазова централа с мощност 1GW и осигурено ли е изграждането на газовата връзка за това количество природен газ?

3.Наясно ли сте, че заложеното в Плана ликвидира две държавни и две частни дружества и в един момент между 7 и 10 хил. работещи в Комплекса ще останат без алтернатива за заетост? Какво предвиждате за тези хора?

4.При условие, че ТЕЦ-2 е обект, елемент от националната сигурност и е в забранителния списък за приватизация, как ще се осъществява частното партньорство? Подготвя ли се ТЕЦ “Марица Изток-2”  за приватизация?

5.За да излязат от експлоатация трите рудника, каквато е алтернативата след прилагане на заложеното в Плана, са нужни огромни средства, в рамките на 3-4 милиарда,  откъде ще дойдат тези средства и предвидени ли са те?

6. Защото в Плана не са включени напреднали технологии, които са доста добри от гледна точка на ефективността, независима от енергийните доставки и са добри за околната среда. Една от тези технологии е разработена в минно -геоложки университет “Св. Иван Рилски” – изграждане на система за въвеждане и съхранение на въглерод (УСВ) в земни недра, която също така да бъде използвана за получаване от мините, така и работещите места в ТЕЦ. По-важно-страната ще запази енергията си със сигурност и независимост, а цената върху това ще остане предвидима за дълъг период. Не случайно комплексът вече работи с университетите по предпроектно проучване, което да покаже доколко всички продукти и е изпълнено. На мен лично ми е трудно да се преценява – по света всичко повече няма толкова големи функционални инсталации от такъв тип.

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com