Connect with us

Стара Загора

Акредитационната агенция даде висока оценка на специалност „Медицина“ в Тракийския университет

Published

on

Интервю с декана на Медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора доц. д-р Юлиан Ананиев

– Доц. Ананиев, каква оценка получи специалност „Медицина“ от Акредитационния съвет на НАОА?
– Обща оценка 9.02 даде Националната агенция за оценяване и акредитация след проведена процедура за програмна акредитация на специалност „Медицина“ във факултета.

– В сравнение с предходната оценка от 2015 г. – 7.58, виждаме сериозно повишение. Какви промени ще донесе на факултета този факт?
– Скокът е наистина голям. Оценката е както на комисията, така и на редица хора, които имат отношение към нея. Тази по-висока оценка е съпътствана и от повишаване на капацитета за студенти по „Медицина“, който след оценката е 840 студенти, при 720 от предходното решение. Редно е да уточним, че процесът на повишаване от предходната оценка стартира още след решението на НАОА през 2015 г. и отражението на всичко постигнато в периода 2015-2021 година е именно оценка 9.02. Можем да се похвалим и да се гордеем, че тази нова оценка ни нарежда почти наравно с всички останали медицински факултет в страната.

– На какво се базира тази оценка, какви са промените в Медицинския факултет?
– Високата оценка се базира на промяна на редица неща, особено касаещи учебната и научно-изследователската дейност. Към настоящия момент в Медицинския факултет преподават 25 професори, 39 доценти и общо 122-ма асистенти, главни асистенти и преподаватели. Факултетът разполага с площ, на която могат да се обучават 2050 студенти. Лекционните зали са 23, има 97 зали за провеждане на практически упражнения с над 1850 работни места. Имаме изградени 82 високоспециализирани лаборатории и зали за обучение с 308 работни места и площ 2500 кв.м. Едно от нещата, с което се гордеем, е че през 2020 г. бе изградена и първата зала на първия симулационен център в Тракийския университет, оборудвана с тренировъчни манекени висок клас. Библиотеката е изцяло ремонтирана и обновена, с разширена площ от 650 кв.м и 60 работни места, с изключително богат библиотечен фонд от 43 хиляди тома. В нея поддържаме много дигитални копия, осигурен е свободен достъп до различни онлайн-бази. Към настоящия момент имаме сключени над 20 двустранни договора с университети и институции от различни страни, а това е една голяма възможност за студенти, докторанти и академичен състав на факултета да извършват практики и трансфер в други учебни и лечебни заведения – както в страната, така и в рамките на Европейския съюз.

– Колко студенти се обучават в Медицинския факултет към настоящия момент и в какви специалности?
– Студентите ни са общо 1234. По специалности те са както следва: „Медицина“ – 720, „Лекарски асистент“ – 54, „Медицинска сестра“ – 172, „Акушерка“ – 64, „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“ – 78, „Социални дейности“ – 105, „Управление на здравните грижи“ – 33, „Здравен мениджмънт“ – 7.

4 (1)
2 (4)
3 (3)
8
Continue Reading

Стара Загора

Съществуването на Берое под въпрос

Published

on

“Не виждам причина да се финансира отбор, при положение че дружеството е на милиони загуба”. Така отговори днес пред журналисти министърът на енергетиката Андрей Живков на въпрос какво ще се случи с Берое, чийто собственик е ТЕЦ “Марица Изток 2”.

“Не знам какво става, аз съм от ЦСКА. Тепърва предстоят разговори. Не виждам причина да се финансира отбор, при положение че дружеството е на милиони загуба. Годишно за Берое се дават между 5 и 6 милиона лева. Дружеството трябва да реши дали да продаде клуба. Като министерство не можем да продаваме нищо”, каза Живков.

Continue Reading

Стара Загора

Четвъртокласници засадиха 150 цветя в центъра на Стара Загора

Published

on

от Второ ОУ „П.Р.Славейков“ се включиха днес в акция по зацветяване в центъра на Стара Загора. В пространството пред Универсалния магазин малчуганите служители общо 150 многогодишни растения, подходящи за сянка – хойхера, хоста и хемерокалис, както и почвопокривни – глехома и дихондра. Инициатива е на Община Стара Загора, съвместно със Съюза на архитекти в България- дружество Стара Загора. 

 „Днешната акция е продължение на творческите срещи, които организираме съвместно със Съюза на архитектите в България- дружество Стара Загора. Идеята е дадем възможност на най-малките да се включат в направата на града ни още по-красив. По този начин да им покажем, че трябва да се грижим за средата около нас и да пазят направеното, което е за всички“, каза по време на засаждането главният архитект на Община Стара Загора Виктория Грозева. Тя допълни, че се предвижда кампанията да стане ежегодна, което да допринесе за това Стара Загора да стане още по-красива и зелена.
Преди започване на дейностите учениците бяха запознати с технологията на процеса по засаждане на растенията. Четвъртокласниците с ентусиазъм се впуснаха в задачата и  показаха завидни знания за цветята и тяхното отглеждане. 

Председателят на САБ-дружество Стара Загора арх. Велимир Георгиев допълни, че целта е да се възпита отношението на децата към градската среда и към създаването и опазването ѝ.

Грижата за новонасажденията, осигурени от САБ- дружество Стара Загора, и тяхната поддръжка ще бъде на  звено „Озеленяване и комунални дейности“ към местната администрация.

Continue Reading

Стара Загора

Две години затвор за мъж, блудствал с малолетно момиче в старозагорско село

Published

on

Районен съд – Стара Загора осъди 43-годишния А. М. на „лишаване от свобода“ в размер на две години при първоначален „общ“ режим. От наказанието ще бъде приспаднато времето, през което подсъдимият е бил с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Съдебният състав постанови присъда, с която призна А. М. за виновен в това, че на 10 януари тази година в село, находящо се в община Стара Загора, извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление, по отношение на 13-годишно
момиче, като деянието е извършено чрез използване положение на надзор.

Подсъдимият живеел на съпружески начала с майката на малолетната пострадала. На 10.02.2021 г. той бил в къщата само с момичето, където извършил блудствените действия, заснемайки ги с мобилния си телефон. А. М. увещавал момичето да не казва на майка си за случилото се, за да не я изпрати в дом за деца. На следващия ден детето споделило за преживяното, след което бил подаден сигнал в полицията.

Наказателното производство срещу подсъдимия премина по реда Глава XXVII от НПК – съкратено съдебно следствие, като първоначално наложеното наказание беше намалено с една трета. Съдът приложи процедурата, след като подсъдимият призна изцяло вината си.

Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок преди Окръжен съд – Стара Загора.

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com