Connect with us

Стара Загора

„Аида“ на стадиона: Пет години по-късно (СНИМКИ)

Published

on

„Опера на стадиона” ще отпразнува на 10 юли от 20:00 часа на стадион „Берое” своя пети рожден ден с представянето на грандиозната вердиева творба – операта „Аида” в пълната й версия.

С този спектакъл Старозагорската опера се присъединява и към световните чествания на 150 години от премиерата на операта „Аида”.

опера на стадиона

 
Преди пет години стартира първото издание на „Опера на стадиона” по идея на директора на Старозагорската операция  Огнян Драганов  и се превръща в едно от най-очакваните летни събития в културната карта на България и региона.

Събитието ознаменува 100-годишнината на емблематичния за Стара Загора  футболен отбор „Берое ”. Тогава бяха представени две действия и четири картини от операция „Айда” на Джузепе Верди с незабравимото участие на световния тенор Камен Чанев в ролята на Радамес.

опера на стадиона


Пет години по-късно, грандиозната продукция на операция „Аида” на Старозагорската операция се подготвя специално за стадион и ще бъде представена с  изложбата на нова сценична визия  с очаквания от зрителите на зрелия и атрактивни постановяващи ефекти и решения.

Включвайки се на традиционните похвати за изграждане на сценография, съчетано със съвременна мултимедия, ние целим да вдъхнем ново живо в бието на персонажи и да представим безсмъртната история в изцяло нов дух, споделя художникът Венцислав Петров.

опера на стадиона


Спектакълът ще дирижира главния диригент на Старозагорската опера  Ивайло Кринчев . Режисьор на мега продукцията е Огнян Драганов. Хормайстор Младен Станев. Монументалната сценография е дело на художници Венцислав Петров и Иван Господинов, художник на част от пищните костюми – италиански майстор-сценограф и костюмограф Салваторе Русо, адаптация костюми Теодора Джамбазова.

Впечатляването на балетни платна ще се осъществи с участието на многонационалната балетна трупа на Старозагорската операция.

Великолепен солистичен състав ще заработи на 10 юли с изпълненията на читателите на оперното изкуство. Спектакълът ще бъде със специално участие на  италианския тенор Дарио ди Виетри в една от неговите коронни роли – на Радамес.  

опера на стадиона


Елена Баръмова  ще бъде в ролята на Аида. В ролята на Амнерис ще се представи мекосопраното Даниела Дякова, баритонът Нико Исаков – в ролята на Амонасоро, а в ролите на Рамфис и Царство на Египет ще се присъединят към блестящите баси Ивайло Джуров и Александър Марулев. Емилия Иванова ще изпълни ролята на Жрицата.

Участвайте оркестър, хор, балет на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оценка на „Бага-Тур”.

Стара Загора

Съвети за безопасност при използването на електрически тротинетки

Published

on

Съвети за безопасност при използване на електрически тротинетки – https://youtu.be/IRj3mNjOn5o

Continue Reading

Стара Загора

Спряна е процедурата за придобиване от Община Стара Загора на сградата на бившия АГ-комплекс

Published

on

Спряна е процедурата за възмездно придобиване от Община Стара Загора на сградата на бившия Акушеро-гинекологичен комплекс. Това обяви по време на днешното заседание на Общинския съвет в Стара Загора кметът Живко Тодоров. 

Тя бе стартирана с решение на местния парламент от края на май миналата година, което предвиждаше Община Стара Загора да поиска собствеността върху сградата, намираща се на ул. „Ген. Столетов“ 117  като в замяна предостави на УМБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович“ собствеността на общинските терени, върху които са построени основният  корпус на здравното заведение и допълнителните здания към нея, както и да бъдат приспаднати изискуемите публични общински вземания за данък върху недвижимите имоти и такса за битови отпадъци.

На 18 юни миналата година Съветът на директорите на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ прие предложението на Общински съвет и Община Стара Загора. В началото на тази година пък лично кметът Живко Тодоров разговаря с бившия вече здравен министър Костадин Ангелов и се ангажира да доведе до край процедурата по придобиване на собствеността на комплекса. След идването на служебното правителство обаче тя е била прекратена, обяви градоначалникът по време на днешната дискусия за разсрочване на задълженията на болницата към Община Стара Загора. 

Общата сума, която здравното завеждане води до Общината е над 1,9 милиона лева. Желанието за ръководството му трябва да бъде разсрочено на български език под номер 6 в дневния ред на всекидневното заседание на Общинския съвет и да предизвика сериозна дискусия в залата. БНР

Continue Reading

Стара Загора

Георги Гьоков, БСП: Решенията на служебното правителство за “Марица Изток” са неадекватни

Published

on

„Националният план за възстановяване и устойчивост е изготвен под ръководството на бившите управляващи от ГЕРБ, които виждаха в него възможност да го превърнат просто в план за усвояване на средства – над 12 милиарда евро за България. Основният проблем в съдържанието на българския план е, че не е ясно какви проблеми решава и как ги решава. Този проблем остава и след промените залегнали във версията на Плана на служебното правителство.“ Това заяви народният представител от ПГ на “БСП за България“ Георги Гьоков от трибуната в Народното събрание, като допълни: „Наясно сме, че служебното правителство не може да извади напълно нов план с изцяло променена философия.“

„Оценяваме опита за нови решения в компонент „Ниско въглеродна индустрия“, все пак тук има повишаване на финансирането с около 1 млрд. лева. Без да коментирам всичко останало не намирам за адекватни решенията касаещи комплекса „Марица Изток”, каза още социалистът.

За Георги Гьоков средствата, до които България ще има достъп чрез Плана, са шанс и възможност за българското общество и икономика. „Разглеждам ги като уникален шанс Стара Загора и региона в рамките на десетина години да рестартира икономиката си и да я постави на друга основа, независима от развитието на комплекса „Марица Изток”. Но не виждам как със заложеното в плана ще се случи това“, коментира той.

По думите му заедно с екзотичните идеи за рязък преход към водород и биогаз, новото е схема за подпомагане на пускането в експлоатации на парогазова централа в Маришкия басейн: „Предвидена е открита процедура за предоставяне на инвестиционна подкрепа (до 500 млн. лева), за строителство и пускане в експлоатация на парогазови мощности с капацитет до 1GW“, обясни социалистът.

В тази връзка Георги Гьоков зададе следните въпроси към заместник министър-председателя Атанас Пеканов:

1.Наистина ли смятате, че Планът съдържа адекватни решения и гаранции за бъдещето на регион Стара Загора и комплекса „Марица Изток“?

2.Откъде ще идва природният газ в количества, необходими за функционирането на парогазова централа с мощност 1GW и осигурено ли е изграждането на газовата връзка за това количество природен газ?

3.Наясно ли сте, че заложеното в Плана ликвидира две държавни и две частни дружества и в един момент между 7 и 10 хил. работещи в Комплекса ще останат без алтернатива за заетост? Какво предвиждате за тези хора?

4.При условие, че ТЕЦ-2 е обект, елемент от националната сигурност и е в забранителния списък за приватизация, как ще се осъществява частното партньорство? Подготвя ли се ТЕЦ “Марица Изток-2”  за приватизация?

5.За да излязат от експлоатация трите рудника, каквато е алтернативата след прилагане на заложеното в Плана, са нужни огромни средства, в рамките на 3-4 милиарда,  откъде ще дойдат тези средства и предвидени ли са те?

6. Защото в Плана не са включени напреднали технологии, които са доста добри от гледна точка на ефективността, независима от енергийните доставки и са добри за околната среда. Една от тези технологии е разработена в минно -геоложки университет “Св. Иван Рилски” – изграждане на система за въвеждане и съхранение на въглерод (УСВ) в земни недра, която също така да бъде използвана за получаване от мините, така и работещите места в ТЕЦ. По-важно-страната ще запази енергията си със сигурност и независимост, а цената върху това ще остане предвидима за дълъг период. Не случайно комплексът вече работи с университетите по предпроектно проучване, което да покаже доколко всички продукти и е изпълнено. На мен лично ми е трудно да се преценява – по света всичко повече няма толкова големи функционални инсталации от такъв тип.

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com