Свържете се с нас

Стара Загора

Районна прокуратура – Стара Загора предаде на съд 77 лица през месец юли

Published

on

През месец юли 2017 г. прокурорите от Районна прокуратура – Стара Загора са решили по същество 73 наказателни производства, като в съда са били внесени 73 прокурорски акта срещу 77 лица. О тях 32 обвинителни акта срещу 34 лица, 30 споразумения за решаване на делото срещу 32 лица и 11 предложения за налагане на административно наказание по реда, визиран в чл.78а от НК срещу 11 лица.

В Районен съд – Стара Загора са били внесени:

* 5 дела с прокурорски акт за престъпления срещу личността (причиняване на телесна повреда, закана с убийство и изнасилване),
* 2 дела за престъпления против брака и семейството (за неплатена издръжка),
* 14 дела срещу 16 лица за престъпления против собствеността (кражби, грабеж, присвояване, измами, унищожаване/повреждане на чуждо имущество и нарушаване целостта на обекти от електроразпределителната мрежа),
* 3 дела за престъпления против стопанството (за несъстоятелност на фирми и незаконен добив на дървен материал),
* 6 дела за документни престъпления (за невярно деклариране, ползване на неистински/преправени документи),
* 3 дела за престъпления против реда и общественото спокойствие (хулиганство, невярно повикване за тревога и получаване на нетрудови доходи по неморален начин) и
* 40 дела срещу 42 лица за общоопасни престъпления (пътно-транспортни произшествия, управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол/наркотични вещества, управление на автомобил без шофьорска книжка, управление на нерегистрирано моторно превозно средство, държане на наркотични вещества).

Продължете с четенето

Стара Загора

Център за обучение на здравни асистенти може да бъде създаден към Университетската болница

Published

on

Към Университетската болница „Проф. Ст. Киркович“ в Стара Загора да се създаде Център за професионално обучение на кадри в сферата на здравеопазването. Тази идея на ръководството на болницата беше одобрена на проведено преди дни Общото събрание на акционерите.

Центърът за професионално обучение на кадри в сферата на здравеопазването ще обучава ученици след 10 клас, разясни изпълнителният директор на Университетската болница проф. Йовчо Йовчев. Със създаването му се търсят възможности за преодоляване на недостига на  медицински кадри за по-ниско квалифицираните медицински дейности и намаляване натовареността на медицинските сестри и лекарите.

„Ние нямаме за цел да изграждаме медицински сестри, акушерки или рентгенови лаборанти, а имаме за задача да подготвим кадри, които да бъдат в помощ на тези медицински специалисти. В средното образование това е един вид трета степен на професионална квалификация  Дейностите, които ще могат да извършват са свързани с подпомагане на пациентите, извършване на някои елементарни неинвазивни манипулации, асистиране на сестринските кадри при лечебно-диагностичните мероприятия – например да подготовят таблата с абокатите, системите и др.“ , обясни проф. Йовчев като уточни, че това са т.н. „здравни асистенти“.

Учебният план предвижда дневна форма на обучение с хорариум от 600 часа, като в последните 200 часа ще бъдат стаж в реална обстановка.

Проф. Йовчев уточни, че преди да се стартира процедура за лицензиране на центъра, предстои да се направи проучване сред средните училища в Стара Загора дали ще има интерес от страна на учениците. БНР

Продължете с четенето

Стара Загора

Старозагорка е ушила знамето на Клисура в Априлското въстание

Published

on

Стара Загора може да се гордее с много имена, посветили себе си на Отечеството – дали живота си за свободата и подчинили дейността си на просперитета ни като народ. Днес, много от тези имена са забравени или останали незаслужено неизвестни за днешните поколения.

Едно от тях е това на Зюмбюла Попстефанова, която спокойно може да бъде наречена „старозагорската Райна Княгиня“. Колко от нас знаят коя е тя и какво е сторила за България?

„Родена е на 6.08.1857 г. в семейството на хаджи Васила Желязкова и отец Стефан Колчев в Стара Загора. Васил Левски се сприятелил с баща й и станал кум на родителите й през 1858 г., а по-късно и неин кръстник. Близките връзки на семейството й с Апостола и с местния революционен комитет повлияли на възпитанието й и мирогледа“, разказва спомените на будната старозагорка Веселина Пракова. Те се пазят в Държавен архив – Стара Загора, като „Частични постъпления за живота и дейността на Зюмбюля Попстефанова“  под номер 592.

Тя била съученичка с Райна Попгеоргиева в девическото училище на Теофано Попова, двете стават близки и остават приятелки за цял живот. След завършване на старозагорското школо поемат по един и същи път – Райна Попгеоргиева става даскалица в родното Панагюрище, а Зюмбюля  в Клисура. Заклела се във вярност на народното дело, тя получава заръката на местния революционен комитет да ушие знамето на клисурските въстаници. На 20-ти април предава копринения байрак на председателя Никола Караджов с думите „Да живее свободата! Да живее България!“

След потушаването на Априлското въстание Клисура е опожарена, а населението е подложено на жестокостта на поробителя. Зюмбюля е принудена да се крие три месеца с оцелелите въстаници и жители на Клисура и околните селища в планината. Често, за да оцелее се налага да се преоблича като мъж, като кадъна или баба. „Свако й, който знае турски, наема турчин, който да ги закара с каруцата си до Стара Загора. За да го заблудят, младата жена се облича в дрипи и  си начерня лицето със сажди, прави си бръчки. Отегчена от дългия път, изпълнен с неизвестности, когато наближили Казанлък тя извадила книга, което предизвикало съмненията на турчина. За да приспи мнителността му, свакото му предложил шише ракия, а смъмрил племенницата си да скрие четивото. Така се добрали до родната Стара Загора.“, продължава разказа за живота на смелата девойка, Веселина Пракова

На следващата година при отстъплението на руските войски и опожаряването на Стара Загора, турците посичат баща й , а Зюмбюля и семейството й стигат пеша до с. Турия, където доживяват Свободата.

След Освобождението се омъжва за  Георги Стоянов от с. Колена, раждат им се две дъщери. По-малката, Райна почива на 8 години. Скоро се споминал и съпругът й. Останала с първородната – Стефания , тя отново учителства в Стара Загора, Казанлък, с. Пандаклий / Ямболско/, Казанлък,  Мъглиж и в дома за сираци „Теофано Попова“…

До края на дните си будната старозагорка, въпреки влошеното си зрение, не спирала да чете. Често казвала: „Не мога да не чета! За мен книгата е другар, а четенето – храна!“

След 1919 г. когато загубила едно след друго дъщеря си и зет си, остава със своя внук Петко Глътников до смъртта си на 21.06.1930 г.

Днес във фондовете на „Държавен архив“ Стара Загора се пазят саморъчно написаните кратки спомени и автобиография на Зюмбюля /поп/ Стефанова и извинително писмо, че не може да присъства поради напредналата й възраст, по повод поканата на гр. Клисура  на отбелязването на 50 -та годишнина от избухването на Априлското въстание. То е написано на пишеща машина, с дата 26.IV.1926  г. и саморъчен подпис на Зюмбюля Стефанова.

  Една личност, незаслужено забравена, която заслужава достойното си място в пантеона на видните и достойни личности на Стара Загора и в златния летопис на героите на майка България.  БНР
Продължете с четенето

Стара Загора

Старозагорецът Янко Михайлов стана световен шампион по Бразилско жиу-жицу

Published

on

На един от най-престижните турнири на веригата AJP: „АBU DHABI GRAND SLAM JIU-JITSU WORLD TOUR 2023-2024“, старозагорецът Янко Михайлов стана световен шампион по Бразилско жиу-жицу в категория до 94 кг. Бронзов медалист е Динко Господинов в категория до 120 кг. Турнирът се проведе от 12-и до 14-и април в Рим, Италия. Двамата медалисти са от старозагорския клуб „Сандев Файт Тийм“.

Клубът е основан през 2017 г., а през 2020 г. е вписан в регистъра на лицензираните спортни клубове към Министерството на младежта и спорта.

От създаването си до момента „Сандев Файт Тийм“ успешно развива и провежда тренировъчна дейност по Бразилско жиу-жицу.

Главен треньор на клуба е Стефан Сандев, който се занимава повече от десет години с този спорт. Другият му основен спорт е джудо. Помощник-треньор е Цветан Димов.

В клуба тренират над 50 души както младежи така, и мъже и жени от всякакви възрасти и с всякакви интереси. Въпреки, че е боен спорт той е подходящ за всеки.

За последните шест години клубът има спечелени 411 медала (145 златни, 137 сребърни и 129 бронзови). Има завоювани и 20 отборни купи.

В края на миналата година отборът на „Сандев Файт Тийм“ взе участие на Европейското първенство в Истанбул (Турция) на същата верига. Европейски шампион стана Янко Михайлов, а сребърни медали извоюваха двамата треньори Стефан Сандев и Цветан Димов.

Със спечелените точки от всички състезатели клубът се нареди на 6-о място от общо 100 клуба в страната ни. Така България се класира на второ място от 50 държави.

Бразилското жиу-жицу, което често е наричано за по-кратко BJJ (от Brazilian jiu-jitsu), е едно от най-използваните бойни изкуства при свободните двубои ММА. Това е бойна система, която последното десетилетие еволюира паралелно както с MMA спорта, така и като самостоятелна дисциплина. Бразилското жиу-жицу е бойно изкуство (хватов спорт), съчетаващо в себе си както боен спорт, така и система за самоотбрана, което се фокусира върху граплинга (със и без кимоно) и по-специално играта на земя.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com