Свържете се с нас

Стара Загора

Временна организация за движение във връзка с честване на Националния празник на Република България и 139 години от Освобождението

Published

on

Пътят Шипка – Габрово ще бъде затворен за движение на моторни превозни средства от 22.00 ч. на 2 март до 17.00 ч. на 3 март 2017 г.

Автомобилите ще се движат еднопосочно от град Казанлък за връх Шипка от 05.00 ч. на 03.03.2017г. до 14.00 ч. на  03.03.2017г

Паркирането на МПС ще става по посока на движението по указания на Пътна полиция.

Автомобилите ще се движат обратно в посока връх Шипка – град Казанлък след 14,00ч. на 3 март 2017г, съобщвата от полицията.

Продължете с четенето

Стара Загора

Дават под наем на Общината сградата на бившия АГ -комплекс в Стара Загора

Published

on

Сградата на бившия Акушеро-гинекологичен комплекс да бъде отдадена за срок от 10 години под наем на община Стара Загора, е едно от решенията на Общото събрание на акционерите на Университетската многопрофилна болница в Стара Загора

Така за апетитната, но запусната и вече рушаща се постройка в централната градска част се появи надежда, че времето на безвремие за нея вече свършва.

Предложението бе последна точка в дневния ред на  Общото събрание на УМБАЛ „Проф. Киркович“ ,но е събра подкрепата на всички представители на акционерите, включително и на представителя на държавата, съобщи Емил Христов, водач на групата общински съветници от ГЕРБ в местния парламент.

Христов бе упълномощеното лице от Общинския съвет на Стара Загора  да представлява интересите на Общината като един от акционерите в здравното заведение.

„Искам да направя едно уточнение – това решение не означава, че Общината взема АГ-комплекса  още от утре. Тепърва предстоят преговори, уточнения и разговори, това е труден процес“, подчерта Емил Христов.

 

За председателя на Постоянната комисия по здравеопазване към Общинския съвет Тунджай Йозтурк решението на Общото събрание на Университетската болница в Стара Загора, е добър вариант. Може би не най-добрият, но на този етап единствено възможен.

Съгласно решението, стойността на наема  за сградата на бившия АГ- комплекс ще бъде определена на базата на стойността на имота. А колко струва той ще трябва да оцени  независим оценител. Отдаването под наем ще се случи при запазване на предназначението на сградата.  А тя ще трябва да бъде  реновирана от наемателя. Определената за заплащане наемна цена ще се прихваща от изпълнените ремонтни дейности и подобрения, доказани със счетоводни документи, пише още в решението.

Като наемател,  Общината ще има право да преотстъпва помещения, но това ще става само след изрично съгласуване със собственика, в лицето на Държавата

Сградата на бившето Родилно на улица“ Столетов“ 117 е неизползваема от 2019 година.

На два пъти община Стара Загора поиска да я закупи от държавата, но собственикът „отказа“ местната власт с непосилна цена.

А междувременно, през февруари, тази година за пореден път парчета от фасадата се стовариха на метри от семейство с бебе в количка.  Инцидентът се размина без жертви.

На консултативен съвет за съдбата на бившия АГ – комплекс през февруари, интерес към нея прояви и Тракийският университет.

През годините интерес към имота е проявяван и от частни лица. БНР

Продължете с четенето

Стара Загора

Няма пострадали хора заради силния вятър, от общината призовават да бъдем внимателни

Published

on

12 сигнала за паднали от силния вятър дървета и клони са получени вчера следобед в Община Стара Загора. Някои от тях – върху автомобили, други – върху контактната тролейбусна мрежа. Всички сигнали са обработени, съобщи по Радио Стара Загора  Радостин Танев, заместник-кмет по транспорт, екология, инвестиции и зелен преход.

До момента няма пострадали хора, нито сигнали за прекъснато електрозахранване. Радостин Танев призова към внимание, тъй като се очаква да завали и силен дъжд.

Продължете с четенето

Стара Загора

Внимание: Магнитна буря връхлита Земята!

Published

on

Астрономите съобщават за очаквана геомагнитна буря, която ще ни връхлети на 18 и 19 април.

Според данните от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), тя ще е от клас G1, но има вероятност да се усили до G2, съобщи MeteoBalkans.

НА 15.04 към 19:30 UTС астрономите от Института по приложна геофизика на НАСА са регистрирали изригване на Слънцето с не голяма интензивност – М5 (R1) в рентгеновия диапазон от слънчевото петно AR3639.

Изригването беше придружено изхвърляне на коронарна маса със скорост от 500-700 km/s. (Интензивността на рентгеновото излъчване от слънчевите изригвания се обозначава с латинските букви A, B, C, M, X, като с X обозначават най-мощните изригвания.)

Нека да припомним, че магнитните бури са разделени на пет категории – G1 „слаб“, G2 „среден“, G3 „силен“, G4 „много силен“ и G5 „изключително силен“.

Какво представлява геомагнитната буря?

Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на Земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър. Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км. /сек.

Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята. Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвикат образуването на мощни токови системи около екватора и полярните кръгове.

Как да се предпазим?

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com