Сватби

„Хайнекен“ увеличава дeла си в „Загорка“ АД

„Загорка“ АД обяви днес, че е постигнато споразумение „Хайнекен“ да придобие косвеното акционерно участие на Coca-Cola HBC в българската пивоварна.
Така акционерният дял на „Хайнекен“ в „Загорка“ АД се увеличава на 98,86%. Сделката подлежи на одобрението на регулаторните органи в България и се очаква да стане факт през четвъртото тримесечие на 2014 г.
„Загорка“ оперира с една пивоварна фабрика в гр. Стара Загора. По време на 20-годишното сътрудничество между „Хайнекен“ и Coca-Cola HBC, „Загорка“ се превърна във водещ пивовар в страната. За последните седем години компанията е лидер на българския пазар на бира по приходи от продажби и има приблизително 29% пазарен дял в обем за 2013. „Загорка“ притежава богато портфолио от марки, сред които водещия бранд Загорка, най-продаваната марка бира в България – Ариана, както и международните премиум брандове Heineken и Desperados.
„За нас има голям символизъм в това, че придобиването на дeла на CCH в нашата компания от „Хайнекен“ се случва в навечерието на 20-тата годишнина от присъединяването на „Загорка“ към глобалното семейство на „Хайнекен“. Имахме успешно и градивно сътрудничество със CCH; благодарни сме на акционерите си за възможностите, които успяхме да реализираме за компанията на българския пазар през последните 20 години.
В същото време, сме положително настроени към следващата стъпка в нашето развитие. Това още веднъж потвърждава дългосрочния ангажимент на „Хайнекен“ да продължи да инвестира в „Загорка“ и да движи бъдещия растеж на бизнеса си в България чрез портфолио от водещи местни и международни премиум марки, както и вдъхновяващи иновации“, коментира изпълнителният директор на „Загорка“ Николай Младенов. Пивоварна Загорка е създадена преди повече от 110 г. в Стара Загора. Още от откриването на „Бирарията“ през 1902 г. от д-р Кожухаров, пивоварната се превръща в символ на града, а Загорка в любимата бира на поколения българи. През 1994 г. „Хайнекен“ и CCH съвместно придобиват мажоритарна част от акционерния капитал на „Загорка“ АД. За последните 20 години повече от 133 милиона евро са инвестирани в пивоварната за модернизация на процесите и увеличаване на производствения капацитет. Днес пивоварната в Ст. Загора, в която работят 510 души, е една от най-модерните в региона на Централна и Източна Европа. Като част от семейството на „Хайнекен“ и водещ български производител на бира, „Загорка“ се ангажирана да развива своя бизнес устойчиво и отговорно, като се фокусира върху областите, където може да повлияе: вода, СО2, устойчиви ресурси и отговорна консумация. През 2013 г. МОСВ отличи „Загорка“ с наградата „Зелена България“ за бизнес с цялостен принос за опазване на околната среда.

Източник: http://zagorkacompany.bg/

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com